By Tereza Nováková v středa 13. červen 2018
Rubrika: Informační zdroje

Poprvé byla udělena cena Fojtik Henglein Prize

3. až 7. června proběhla mezinárodní konference v Lyonu s názvem: "Angel conference: Advanced Nanoparticles Generation & Excitation by laser in Liquids". Vystoupil na ní i náš pan profesor Anton Fojtík se svou přednáškou Smart nanostructures for biomedical applications.

Konference se zúčastnily univerzity a výzkumné ústavy, které se aktivně zabývají novými směry v oblasti nanotechnologií. Jde o způsob přípravy nanočástic a nanostruktur moderní cestou využívající laserové technologie. Touto cestou se dají připravit superčisté nanostruktury.

V rámci programu se zúčastněné země (mimo jiné Německo, Francie, USA, japonsko a Španělsko) dohodly, že budou každé dva roky udělovat cenu za nejlepší a inovatnivní práci v této oblasti - tzv. "nová malá Nobelovka". Iniciací byla první práce "Fojtik a Henglein" z roku 1992, která zůstávala téměř 12 let nepovšimnutá. Díky zdokonalení laserové techniky se tomuto tématu začaly věnovat univerzity v Essenu a Dortmundu.

Letos tedy byla cena "Fojtik-Henglein-Prize" oficiálně vyhlášena a také poprvé udělena vybraným kandidátům. Slavnostní akt předávání ceny provedl osobně pan Anton Fojtík.

Nejen pro ČVUT je to je to veliká pocta. 

Publikace Antona Fojtíka u nás v katalogu