Logo UK About Library Redakce časopisu Blog Open Science University

Od 25. 12. 2023 do 1. 1. 2024 budou knihovny ČVUT zavřeny. Přejeme krásné Vánoce a šťastný nový rok 2024.

Fáze psaní odborné práce

Psaní

 

Psaní odborného textu představuje "dialog" mezi předchozími autory a píšícím autorem, který vychází z jejich poznatků a k tomu připojuje své vlastní myšlenky a nová řešení. Je zásadní v textu důsledně odlišovat své poznaty od cizích, které je potřeba vždy citovat (výjimkou jsou obecně známá fakta a to také v rámci určitého oboru). 

 

Časová rezerva

Obsah

Forma - nastavení stylů

struktura Struktura práce - viz odkaz (

 Více o tématu: Odborný styl – žánrová diferenciace.docx

 

  • Odborný styl – žánrová diferenciace (autorský plurál atd.)
  • Bezchybná gramatika a pravopis 
  • Členění odborného textu/struktura práce (od desek až po přílohy) - desky, titulní list, zadání, prohlášení, poděkování, abstrakt a KW, obsah seznam zkratek, vlastní text - úvod, text - teorie, praktická část, závěr, seznam literatury, přílohy)
  • Členění textu (kapitoly, odstavce)
  •   

Napsat text na první dobrou se podaří pouze výjimečně, někdy ani to ne. Doporučuji vám tedy psaní práce rozdělit do několika bodů. 

Napsat kapitolu či větší část práce

    - když máte osnovu připravenou, můžete začít psát

    - nepřemýšlejte nad tím, jak psát, ale pište – je to ten nejlepší způsob; později

      takto napsaný text upravíte a dáte mu dokonalejší podobu

    - začněte s částí, která vám osobně připadá lehčí – pomůže vám to v dalším

      psaní

    - nebojte se rozsahu práce – vůbec se jím nezatěžujte, nepřemýšlejte o něm,

      zbytečně vás to bude znervózňovat při psaní

    - snažte se psát pravidelně, vytvoříte si tím návyk, a bude se vám lépe psát

    

Ukládání práce

Práci si průběžně ukládejte. Hned a pravidelně si ukládejte jednotlivé verze, co jste napsali. Můžete se díky tomu k textu vracet, měnit ho a upravovat. Rozhodně je vhodné si práci ukládat na více úložišť (externí disk, Dropbox, Google Disk atd.). Předejdete tak tomu, že byste práci zcela ztratili, když by se vám třeba rozbil počítat. 

Používáme cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.